
WVO Blok 1.3
WVO Bewegingscentrum Leeuwarden
WVO Donar Groningen
WVO FC Groningen
WVO Eventstage 'MTB Ameland'
Om volledig aan het WVO-eisenpakket te voldoen moest er ook stage worden gelopen bij een sportevenement. Ik heb hierbij gekozen voor MTB Ameland.
​
Toelichting keuze
Mijn keuze viel op MTB Ameland door meerdere factoren. De meest voor de hand liggende is dat het op Ameland was. Prachtig eiland en hoe vaak kom ik daar nou. Maar dat ik alleen voor de sier zou gaan is ook niet helemaal waar. Dit evenement besloeg een heel weekend in plaats van een ochtend, middag of avond zoals bij veel andere evenementen. Had ik ook kunnen doen, maar dan had ik minder gezien over het organiseren van een evenement. Gezien de meeste evenementen hardloopevenementen waren trok mij een fietsevenement toch meer. Ook vond ik het interessant dat de organisatie voor grotendeels in handen was van ouderejaarsstudenten, hierdoor heb je min of meer communicatie van gelijk niveau.
Weekendverslag
Samen met Zazet Delis ben ik op vrijdag 11 maart ’16 afgereisd naar Holwerd om de boot te pakken naar het mooie Ameland. Na aankomst konden wij op vakantiepark ‘Boomhiemke’ meteen de handen uit de mouwen steken samen met alle andere vrijwilligers. Tijdens de activiteit werd er meteen kennis gemaakt. Dat er meteen ‘gewerkt’ moest worden kwam niet onverwachts, want we hadden van tevoren al voldoende informatie gekregen over wat er van ons verwacht werd. Ik ben bezig gegaan met het helpen opbouwen van het startpodium, het plaatsen van dranghekken, het plaatsen van start/finishboog en het opzetten van verschillende reclame middelen.
Nadat alles goed en wel stond mochten wij, alle studentvrijwilligers, ons gaan verdelen over het 20 persoonshuisje. Dit verliep allemaal soepel door het gevoel van een weekendje weg, iedereen was redelijk relaxt. De organisatie had alles netjes geregeld en wij waren van alle gemakken voorzien, voedsel, drank en de faciliteiten waren ook dichtbij. Zoals het badhuis en het cafeetje 10 meter verderop.
’s Avonds was er een briefing over wat er van ons verwacht werd gedurende het evenement, dit was voornamelijk het parcours vrij en veilig houden voor de deelnemers en het toejuichen van de deelnemers. Ook kreeg iedereen zijn of haar post toegewezen. Voor mij, Zazet Delis en Max Sybren Kremer was dit de oostkant van Ameland. Na de briefing kreeg iedereen een consumptiebon en kon er heerlijk gegeten worden onder het genot van een non-alcoholisch drankje. Later op de avond zijn de meesten van de groep nog even wezen kijken in het cafeetje dat naast het huisje zat. De uitbater had gehoord van onze komst en was zo vriendelijk geweest om speciaal voor ons open te gaan. Hier nog een aantal drankjes gehad en wat spelletjes gespeeld en toen redelijk op tijd naar bed gegaan. De volgende dag werd van Zazet Delis, Max Sybren Kremer en mij verwacht dat wij ’s middags op onze post moesten staan. De wedstrijdkoers van ongeveer 40 kilometer werd ’s middags pas gereden. Eerder op de dag werd de proloog/tijdrit gereden, waarbij er nog wat aanpassingen nodig waren. Deze zijn tijdig uitgevoerd, waardoor er nog voldoende tijd was om te kijken naar de proloog. Aan het begin van de middag gingen we richting het oosten. Dit was het uiterste punt van de route en geheel afgelegen van de bewoonde wereld van Ameland. Een hele mooie locatie om al het fietsgeweld te mogen bewonderen, maar ook voor toeristen om over het parcours heen te wandelen. Dit gebeurde gelukkig maar 1 of 2 keer en deze mensen waren sowieso op de hoogte van het evenement dus was er geen sprake van verminderde veiligheid. Nadat iedere deelnemer voorbij was gekomen op de fiets of op de bezemwagen, konden we weer terug richting het bewoonde Ameland.
Zaterdagavond was er weer tijd om gezamenlijk te eten en werd er een nog wat ondernomen. Maar eerste volgde de prijsuitreiking van de afgelopen dag. Voor de mensen die er zin in hadden kon er gebowld worden onder het genot van een drankje. Later zijn er nog wat mensen Nes in gegaan om nog wat extra sfeer te proeven.
De volgende iets moeilijkere dag was het aan de recreanten om Ameland te befietsen middels verschillende fietsroutes oplopend tot 100 kilometer. Enkele vrijwilligers kregen nog een taak toegewezen, ikzelf heb nog geholpen met het opzetten van een fotokader voor de recreanten. Maar dit ging meer over het uitdelen van de MTB Ameland petjes aan diegenen die de tocht voltooid hadden.
Na een mooi en vermoeiend weekend konden we weer huiswaarts met de boot. Ik heb zeker geen spijt van mijn keuze!
​
Wat heb ik geleerd
Als eerste viel mij op dat alles over de opbouw rondom het evenement al vast stond. Iedereen binnen de leiding van de organisatie had zijn eigen takengebied, waardoor er geen dubbele taken uitgevoerd werden en er bij vragen bij de betreffende persoon informatie ingewonnen kon worden. Het is dus belangrijk om dit soort zaken van tevoren al goed verdeeld te hebben, zodat er tijdens de opbouw weinig of geen verwarring ontstaat.
Je eigen instelling is ook heel belangrijk tijdens de organisatie en uitvoering van een evenement zoals MTB Ameland. Door gesproken te hebben met de organisatoren kom je er pas echt achter hoeveel werk er gaat zitten in het organiseren van één wedstrijddag en één recreatiedag. Maar door toch enthousiast te blijven en positief werd dit ook overgedragen op de vrijwilligers. De vrijwilligers staan in contact met de mensen en zijn dus het enthousiaste boegbeeld van de organisatie.

Dag verslag
Op eigen houtje ben ik naar Leeuwarden gereden richting Bewegingscentrum Leeuwarden. Daar werden wij verwelkomt door de medewerkers. Wij mochten plaats nemen in de groepsleszaal waar door een van de medewerkers een presentatie werd gegeven over het opzetten van het bedrijf en alles wat hierbij kwam kijken. Zo werd ook benadrukt dat het met opzet in een pand zat waarin meerdere bedrijven gevestigd zaten. Onderling waren er verschillende afspraken waaronder dat er slechts één horecagelegenheid in het pand zat. Om de concurrentie te beperken. Later mocht er nog deel worden genomen aan verschillende activiteiten, waaronder een HIT training en een spinning les met schitterend uitzicht.
Wat heb ik geleerd
Hoe je door groots te denken iets heel moois op kunt zetten. Zo was Bewegingscentrum Leeuwarden namelijk ondergebracht in een pand waarin ook andere bedrijven gevestigd zaten. Zo kon er toch een mooie sportschool worden opgezet zonder dat de kosten hierbij te hoog oplopen aan het pand en het onderhoud hiervan.

Dag verslag
De schooldag hebben we als klas gezamenlijk afgesloten met een pizza. Vervolgens zijn we richting Martini Plaza gegaan om ons te laten informeren en imponeren door de wondere wereld van het basketbal bij Donar Groningen. Zelf heb ik weleens gebasketbald, maar dit is altijd gebleven bij een oppervlakkige interesse. Daarom was het super informatief om de presentaties te mogen bijwonen over de organisatie van het sportieve gedeelte, het personeelsgedeelte en allerlei andere randzaken.
Toen de presentaties afgelopen waren mochten wij als SGM-ers deelnemen op de tribunes om een wedstrijd van Donar bij te wonen. Voor mij was het een eerste keer en ik vond het prachtig. Korte actiemomenten, snel spel en entertainment voor jong en oud tijdens de breaks. Ik heb mij een avondje goed vermaakt. Wat mij nog opviel was de aankleding, in en direct rondom het veld was alles aangekleed in de stijl van Donar, maar de zaal in het algemeen oogde een beetje kil ondanks enkele banners die er hingen. Dit was niet storend voor het kijkplezier maar het viel wel op. Hier waren ze volgens mij ook nog mee bezig. Na afloop van de wedstrijd ging iedereen huiswaarts.
​
Wat heb ik geleerd
Het meest opvallende was toch wel dat heel veel taken ingevuld kunnen worden door vrijwilligers. Hierdoor is er een hoge betrokkenheid, omdat de mensen dit uit zichzelf doen, en wordt er flink bespaard op personeelskosten.
Ook het investeren en meegaan met de tijd speelt een rol in het blijven voort bestaan van een professionele basketbalvereniging in Nederland. In Nederland ligt de interesse over het algemeen meer op voetbal dan op basketbal. Het is dus een beste opgave om voldoende sponsoren en financiën te behouden.

Dag verslag
Euroborg had ik al vaak vanaf de buitenkant mogen bewonderen, echter was ik er zelf nog nooit binnen geweest. Na binnenkomst konden we even wachten in een verzorgde clubkroeg, waarna de hele groep opgesplitst werd in tweeën. Zo kon er tegelijkertijd een presentatie en een rondleiding gegeven worden. Ikzelf zat in de groep die eerst de rondleiding kreeg en daarop volgend de presentatie. Tijdens de rondleiding zijn we het gehele stadion door geweest. We begonnen met het speelveld en gingen vanaf daar via de kleedkamers naar de skyboxen. De skyboxen waren zeer rijk uitgerust en daardoor helaas boven mijn budget. Op het gebied van spelers was alles aanwezig om topprestaties te kunnen verwezenlijken met een bad en aangrenzende fysio bij de kleedkamers.
Vervolgens mochten wij plaatsnemen bij de presentaties die werden gegeven door de daar stage lopende studenten. Zij beschreven met behulp van hun stagebegeleider de organisatie, maatschappelijke projecten en wat zij precies deden binnen FC Groningen. Aan alles was gedacht, zo ook aan een drankje voor ons tijdens de presentaties.
​
Wat heb ik geleerd
Dat er meer schuilt achter een voetbalclub dan de keiharde geldwereld. Zo zijn ze ook heel erg bezig met maatschappelijke projecten om de bevolking te betrekken bij FC Groningen en zelf iets terug te kunnen geven aan de maatschappij.
Een goede planning richting de toekomst is ook erg belangrijk, zo wil FC Groningen in de toekomst meer inspelen op eigen jeugd. Dit houdt de spelerskosten binnen de perken en zorgt ervoor dat de eigen voetbalschool kwalitatief sterker wordt.
Dat er binnen een organisatie zoals FC Groningen andere zaken ook een belangrijke rol gaan spelen. Zoals HRM zaken, sponsorwerving en sponsorbehoud