top of page

WVO Blok 1.4

WVO Binn'npret

Dag verslag
Na zelf al tientallen keren langs het pand van Binn’npret te zijn gefietst, werd mijn nieuwsgierigheid van wat er binnen nu eigenlijk zou gebeuren eindelijk beantwoord. Er bevinden zich namelijk verschillende indoor beachvolleybalvelden en ook nog een bosabal volleybalveld met trampolines en luchtkussens. Buiten en deels binnen bevond zich ook nog een paintballarea.
Voordat wij van deze volleybalvoorzieningen gebruik mochten maken, gaf de eigenaar een presentatie over hoe het allemaal tot stand is gekomen. Deze werd gegeven in de kantine van het gebouw met een eigen excentrieke uitstraling. Met name de constante groei van pand naar pand herinner ik mij nog goed. Het zo ruim mogelijke aanbod om ook tijdens de mindere periodes van het jaar inkomsten te hebben.
Na de presentatie van de eigenaar werd de dag afgesloten in de vorm van een beachvolleybaltoernooi.

​

Wat heb ik geleerd
Dat ondernemen in de sportbranche moed vereist om iets op te zetten. De eigenaar van Binn’npret had een bepaalde visie en heeft deze tot werkelijkheid gemaakt.
Een goede kijk op de verwachtingen in de toekomst belangrijk zijn. Want de eigenaar van Binn’npret heeft al meerdere verhuizingen gehad, omdat het pand te klein werd voor zijn ideeën. Als hij deze groei ingecalculeerd had zou hij een hoop hebben kunnen besparen op verhuis- en verbouwkosten.
Soms moet je ook buiten de gewaande paden denken en back to basic gaan. Zo werd er bij Binn’npret gestookt op hout om zo de gaskosten laag te houden. Omdat het verwarmen van zo’n groot pand vooral in de winter erg duur is.

WVO Binn'npret

Dag verslag
In dezelfde straat als Binn’npret bevindt zich ook Indoor Soccer Centre Groningen(ISC). Dit pand was mij voorheen nooit zo opgevallen, maar was tijdens het bezoek toch wel duidelijk te zien en te vinden.
Bij binnenkomst stond je direct in de kantine die erg luxueus oogde, dit was bewust gedaan om zich te kunnen onderscheiden van de overheersende voetbal gerelateerde kantines en kroegen. Hierbij gaf één van de eigenaren een presentatie over de opzet van het bedrijf, de doelgroepen die gebruik maken van het pand en bruikbare informatie over de financiering. Het concept van indoor speed soccer bestond al wel, maar was in Nederland nog niet bekend. Door een samenwerking met eenzelfde organisatie in Dörpen, Duitsland zijn ze gaan denken om het in Groningen op te zetten. Dit hebben ze dan ook zo gedaan, met 3 speed soccer velden die ruim staan opgesteld in hun hal. Erg opvallend, want rondom de velden was er nog genoeg ruimte die gebruikt zou kunnen worden voor andere activiteiten.
Zelf mochten we ook even proeven aan het indoor speed soccer, erg snel spel op kunstgras waarbij ook gebruik mag worden gemaakt van de boarding.
Na moe en voldaan te zijn van het intense spel, werd ons gevraagd te gaan nadenken over mogelijke activiteiten die zij in de zomer zouden kunnen gaan uitvoeren. Ikzelf vond leuk om te doen, want misschien werken ze een deel van een idee wel echt uit tot een activiteit.
Na afloop mocht er nog verder gespeeld worden mocht je dat willen.

​

Wat heb ik geleerd
De personen achter ISC gaven weer aan hoeveel moed je moet hebben om een bedrijf zoals dit op te zetten. Tegenwoordig is het voornamelijk de financiering die lastiger is om rond te krijgen. Hier werd het opgelost door middel van een gestapelde financiering. Een derde kwam uit eigen portemonnee, een derde kwam van de bank en een derde werd door crowd funding gefinancierd.
Een goede planning omtrent de activiteiten is ook van belang. Want in de winter moet je al weten welke activiteiten je in de zomer wilt gaan organiseren.
 

WVO Kardinge

Dag verslag
Elke keer als ik naar de sportschool fiets kom ik langs Kardinge. Ik heb al mogen bewonderen hoe Kardinge in de afgelopen jaren verandert en verbetert is. Ik was er ondanks dat nog nooit zelf binnen geweest. Bij de entree vielen mij enkele zaken op waaronder de moderne inrichting en het gebruik van kleuren.
Vervolgens mochten wij plaats nemen in een al net zo mooi uitziende zaal als de rest van het gebouw. Hier werden verschillende presentaties gegeven waaronder een door de wethouder van de gemeente Groningen, Paul de Rook. Hij besprak het reilen en zeilen rondom sport in de gemeente Groningen in het algemeen, de invloed van de gemeente op Kardinge, enkele doelstellingen die zij willen behalen en over het meerjarige verbouwingstraject van Kardinge.
Vervolgens kwam er een personeelsmanager van Kardinge aan het woord, die liet zien hoe alles in en rondom Kardinge geregeld wordt. Dit ging van personeelszaken tot de financiën. Over de financiën werd duidelijk dat de gemeente een aanzienlijk deel bijdroeg, 3,5 miljoen euro per jaar wel te verstaan. Kardinge zelf bracht ongeveer 4,1 miljoen euro binnen, dit fluctueerde nog wel eens waardoor de bijdrage van de gemeente ook niet elk jaar hetzelfde is.
Als laatste kwam de marketing managester aan het woord. Zij liet zien wat zij allemaal deed om de doelgroep te bereiken en waarbij overal stilgestaan moest worden. Zo was ze momenteel bezig met project ‘glijbaan’ want de huidige glijbaan is verouderd en toe aan vervanging.
Toen de drie presentaties voorbij waren werden wij rondgeleid door het gebouw. Wat mij opviel was dat de beveiligingstak van het Alfa college zich volledig in het gebouw bevond. Gezien de opleiding is dit handig omdat zij veel moeten sporten en bij Kardinge is dat geen enkel probleem. Gezien het grote aanbod van Kardinge: tennis, squash, schaatsen, ijshockey en nog veel meer en dat met de moderne faciliteiten door de recente verbouwing. Helaas waren de ijsbaan en het ijshockeyveld niet voorzien van een laag ijs wat mij verbaasde. Ik dacht dat hier het hele jaar door geschaatst kon worden, maar dit is dus niet zo. Vooral bij het ijshockeyveld vond ik dit vreemd aangezien dit ook prima gebruikt kan worden voor gelijkende activiteiten, maar dan op inline skates. Afsluitend liepen we door het zwembad waar het normale bad en golfslagbad zich bevonden.
 

Wat heb ik geleerd
Dat een samenwerkingsverband met gemeente, scholen en andere instanties een grote doelgroep bereikt en kan bedienen als de organisatie erachter strak geregeld is.

bottom of page